Discipline

Blog door Jelle Strybosch

Discipline is een woord dat héél vaak terugkomt als je met mensen over karate praat. “Kinderen krijgen er discipline aangeleerd”, “kinderen ontwikkelen er discipline door”, “je hebt discipline nodig om aan karate te doen” en ga zo maar door. Discipline aanleren/bijbrengen is vaak een verwachting van ouders naar een club toe, maar net zo vaak is het een troef die karateclubs – of vechtsporten in het algemeen – naar voor schuiven om ouders mee over de schreef te trekken. En toch…


Bij Ookami Dojo is discipline een gevoelig punt. Het is iets waar regelmatig over gepraat wordt en waar veel nieuwe leden (of toch hun ouders) naar informeren. Daarom leek het me goed om even onze ‘visie’ daarover uit te schrijven.


Wat is Discipline?

Als je een definitie voor Discipline opzoekt, leer je dat discipline een karaktereigenschap is die inhoudt dat iemand doet wat er van hem verwacht wordt. Héél belangrijk hierbij is om op te merken dat een karaktereigenschap iets is dat iemand zich héél vroeg in zijn leven eigen maakt. Kinderen ontwikkelen hun eerste karaktereigenschappen in hun kleutertijd en deze kunnen sterk veranderen tijdens hun puberteit. Daartussen en daarna zijn deze karaktereigenschappen redelijk ‘vaststaande’ waarden. Je hebt dus discipline – of je hebt het niet.


Discipline ontwikkelen

Veel ouders gaan het graag lezen: Een kind kan desondanks gedisciplineerder worden en karate kan daar een goede methode voor zijn. Het grote probleem met discipline is dat het gaat over ‘doen wat er van je verwacht wordt’. Gemakshalve reduceren we als volwassenen discipline vaak tot ‘doen wat wij van het kind verwachten’, zonder er bij stil te staan dat discipline ook betekent dat het kind doet wat het van zichzelf verwacht!


Bij Ookami Dojo is dit een nuance die we erg belangrijk vinden. Ja, dat is één van de redenen waarom onze aanpak verschilt van die van andere clubs. Onze prioriteit ligt bij onze leden. Zij moeten immers aan karate doen omdat ze het zelf willen. Kinderen die aan karate doen omdat ze er zelf iets mee willen bereiken – hoe klein en persoonlijk dat ‘iets’ ook is – zullen leren discipline op te brengen en onze taak is hen daarin zo veel mogelijk ondersteunen. We leren onze leden naar hun persoonlijke doelen toe werken, alles doen wat ze van zichzelf verwachten om dat doel te bereiken en brengen zo een heel waardevolle vorm van discipline in hun leven.


Onze leden springen dan misschien niet in het gelid als soldaten, ze weten waarom ze aan karate doen. Onze leden weten wat ze willen bereiken en ze werken er – ieder op zijn eigen tempo – superhard voor. En dat is een mentaliteit, een vorm van discipline, waar ze in het echte leven meer aan zullen hebben dan aan ‘gewoon doen wat er gevraagd wordt’.

Over ons:


Ookami Dojo vzw. is een jonge en dynamische karateclub. Met een frisse kijk op een lange traditie zoeken we onze eigen weg binnen de karatewereld.


Bij Ookami Dojo vzw. beoefenen we Kyokushin Karate. We trainen op Kihon, Kata, Kumite, Kracht, Conditie en Lenigheid.

Neem contact met ons op:


E.  info@ookamidojo.be

W. www.ookamidojo.be

T. 0032497205201


Ookami Dojo dankt haar sponsors: