KUMITE

"The heart of our karate is real fighting.There can be no proof without real fighting.

Without proof there is no trust. Without trust there is no respect.

This is a definition in the world of martial arts."

- Sosai Masutatsu Oyama

Kumite


Kumite betekent 'worstelende of vechtende handen' en is de japanse benaming voor sparren. Dit onderdeel speelt een heel belangrijke rol in het Kyokushin Karate  en is het onderdeel waar men in onze stijl zeer trots op is. In het Kyokushin wordt er vooral aan Jiyu Kumite (vrij sparren) gedaan in de fullcontactvorm. Dit houdt in dat beide tegenstanders de hele tijd vrij kunnen kiezen welke technieken ze op elkaar gebruiken én dat ze elkaar ook echt proberen te raken. Uiteraard houdt iedere partner daarbij rekening met de mogelijkheden en het niveau van zijn tegenstander.


Sparren op deze manier is niet zonder risico en daarom onderhevig aan enkele zeer strikte regels. Deze vorm is dus niet bedoeld als zelfverdediging of 'krijgskunst', maar wél als wedstrijdsport. Het Kyokushin-wedstrijdreglement ligt mee aan de basis van de reglementen die vandaag internationeel gebruikt worden in Kick- en thaiboks. Het grote verschil hierbij ligt in het gebruik van handschoenen; in het Kyokushin koos men er voor om géén handschoenen te dragen, terwijl men dit bij Kick- en thaiboks wel doet. Bijgevolg wordt er in het Kyokushin niet naar het hoofd gestoten. Verder zijn de reglementen zo goed als identiek.


Tijdens het sparren gebruiken Kyokushin karateka's de handen, onderarmen, ellebogen, voeten, schenen en knieen om elkaar te slaan of te trappen. Vastgrijpen of clinchen wordt meestal niet toegestaan, maar dit verschilt tussen de verschillende organisaties. In de meeste clubs wordt er hier sporadisch wel op geoefend. Technieken naar het kruis, de ruggegraad of het kniegewricht van een tegenstander zijn niet toegestaan, net als stoten naar het gezicht. Traptechnieken naar het hoofd mogen dan weer wel.


In het Kyokushin wordt er veel belang gehecht aan veiligheid. Op wedstrijden worden voor jongere deelnemers daarom meer beschermingsmiddelen toegestaan. Handschoenen, kniebeschermers en een helm zijn daarom op kinder- of juniorenwedstrijden wel toegestaan. Een bitje en kruisbeschermer zijn voor mannen altijd toegestaan, net als borstbeschermers voor vrouwen.

Gevechtstraining


Leren sparren is zowel fysiek als mentaal een lang proces. Je moet niet enkel de technieken die je mag gebruiken onder de knie krijgen, maar je moet ook de nodige controle over je snelheid en kracht ontwikkelen. Je moet leren bewegen en leren een aanval te blokkeren of ontwijken. Dit vraagt tijd. Tijdens gevechtstrainingen oefen je daarom de technieken in op een stoot- of trapkussen of op een partner. Later leer de deze verschillende technieken combineren, ontwijken en blokkeren.


Tijdens gevechtstraining wordt er gewerkt aan techniek en het 'begrijpen' van de mechanismes die bij het sparren horen. Je leert hierdoor ook te vertrouwen op jezelf en de technieken en methoden die je worden aangeleerd. Dit vertrouwen maakt het makkelijk om daarna echt te sparren. Deze stap zetten kan erg overweldigend zijn, maar wanneer je rustig hebt kunnen wennen aan het idee en je weet wat je kan, ontdekt je snel genoeg dat sparren een leuke en sportieve uitdaging kan zijn.

Wedstrijden


Voor wie de smaak van het sparren echt te pakken heeft, biedt het Kyokushin een ultieme uitdaging. Er worden ieder jaar héél wat wedstrijden georganisseerd waarop karatekas het tegen elkaar kunnen opnemen en dit zijn altijd heel leerrijke ervaringen. Tijdens de meeste (jeugd)wedstrijden wordt er een poulesysteem gehanteerd. Je vecht dan verschillende keren tegen tegenstanders die in jouw gewichtscategorie zitten en uiteindelijk wint de vechter die de meeste partijen wist te winnen. Wie wint of verliest wordt beslist door 4 scheidsrechters en 1 hoofdscheidsrechter, die kijken naar wie het meeste initiatief nam, de meeste druk zette en zo dus 'het beste vocht'. Ookami Dojo neemt jaarlijks aan verschillende wedstrijden deel.

Over ons:


Ookami Dojo vzw. is een jonge en dynamische karateclub. Met een frisse kijk op een lange traditie zoeken we onze eigen weg binnen de karatewereld.


Bij Ookami Dojo vzw. beoefenen we Kyokushin Karate. We trainen op Kihon, Kata, Kumite, Kracht, Conditie en Lenigheid.

Neem contact met ons op:


E.  info@ookamidojo.be

W. www.ookamidojo.be

T. 0032497205201


Ookami Dojo dankt haar sponsors: